College Fashion

Varför kvalitetskläder betyder mer än du tror

College mode

Kvinnor som sitter på en offentlig bänk med den ljusa röda ryggsäcken

Under mitt andra år på college köpte jag en Forever 21 röd crossbody väska på 25 dollar och uppskattade den. Det var en solid häftklammer i min garderob i tre månader – det vill säga tills jag gick till min statistikklass och handtaget slog av. Detta förstörde mig. Jag försökte desperat att återansluta bitarna, men till ingen nytta. (RIP, LRCBB – Little Red Cross Body Bag.) Jag stoppade väskan i ryggsäcken och fortsatte min sorgliga och frustrerade marsch till Statistik.

Du skulle tro att den här händelsen skulle ha varit någon slags livslektion för mig, men … nej.

Jag återupplevde bandolier-incidenten om och om igen. Mina billiga jeans skulle utveckla grenhål efter några månader, men jag borstade dem bara. “Åh, det måste bara vara mina lår och hur de gnuggar.” En vacker blommig tröja började rulla upp efter några tvättar. “Jag måste ha tvättat den dåligt.”

Slutligen fick jag meddelandet när en outfit som jag köpte för ett nätverksevenemang föll sönder medan (betoning på “medan”) jag hade på sig den för första gången.

Det var officiellt, det var helt ovanför snabbmodebranschen!

Misstanke ökade när jag passerade skyltfönstren i köpcentret. Var alla kläder dömda till kort hållbarhet? Som en ivrig problemlösare vände jag mig till Google för svar. (Vad? Du trodde att jag gick på en modehandelsskola? Jag studerade webbutveckling och telekommunikation!)

Efter mycket forskning var svaret på mina klädproblem snabbt mode. Fast-Fashion plågas av alla slags frågor med etik och kvalitet. För mer information om vad som är etiskt fel på snabbt sätt, kolla in Sarahs inlägg, “Vad är etiskt mode, hur som helst? En intensiv kurs för universitetsflickor ”. Även om det är viktigt att ta hänsyn till etik inom modebranschen, är kvalitet vårt fokus i denna artikel.

Varför är kvaliteten på våra kläder … ursäkta mitt språk … suger? För att vara uppriktig får vi det vi betalar för! Om dina jeans är $ 15 och din blus är $ 8, är kvalitet förmodligen inte i ekvationen. Tänk på leveranskedjan ett ögonblick. Bomull, rayon eller vilket material som plagget har måste odlas eller produceras någonstans, säg i Indien, och skickas sedan till Kina för färgning. De färgade tygerna skickas till Thailand för sömmerskorna för att skapa jeansen du håller idag.

Så med allt arbete och frakt som det ena plagget innebär, varför kostar det bara $ 25? Svaret är att snabbmodeindustrin tar genvägar! Detta kan göras genom att använda lågkvalitativa eller kemiskt tillverkade material och (eller) införa omöjliga kvoter på sömmerskor för att producera kläder i blixthastighet (vilket leder till dålig kvalitet, av nödvändighet).

Om detta inte ensam hindrar dig från att köpa de billiga jeansen, här är en lista med anledningar till varför du bör överväga att spendera mer för kvalitet.

Kvalitet sparar pengar på lång sikt

Tänk på dina kläder som en investering. Du bör ge en hög kostnad på förhand för en anständig artikel, men under en lång tid kommer den artikeln oundvikligen att spara pengar.

Du har nog hört talas om Formel “Kostnad per användning” (Vi har redan täckt CF-kostnad per användning), men om du inte har gjort det här är ett snabbt exempel:

kostnad per användning = totalkostnad för artikeln / antalet gånger du använder den

Låt oss säga att du köper ett par $ 25 jeans som du hade på dig i totalt 150 dagar tills de utvecklade hål och blev oanvändbara. Dessa jeans kostar dig (avrundning) sjutton cent per slitage.

Låt oss säga att du investerar 100 dollar i ett par jeans och bär dem i 150 dagar om året de närmaste fem åren innan de blir olämpliga att använda också. Dessa jeans slutade bli jämförelsevis billigare med (fortfarande avrundande) fjorton cent per slitage. De kommer också att se bättre ut än $ 25 jeans och spara tid att handla efter ett nytt par. I det här fallet sparade du verkligen pengar genom att köpa något bättre.

Vissa klädmärken erbjuder livstidsgaranti eller garanti

På nästan alla föremål som kostar mer än $ 50, letar jag efter garanti på produkten och behåller sedan kvittot. Efter att min Forever 21 crossbody-väska inte klarade tidens slut, slutade jag använda mina julpengar till en liknande väska från Fossil. Fossil har ett års tillverkargaranti som täcker defekt utförande. Lyckligtvis har jag aldrig behövt använda garantin och har använt väskan som min standardväska de senaste två åren och räknar.

Andra märken som The North Face och Patagonia erbjuder livstidsgarantier på sina kläder! Förhoppningsvis kommer andra märken att följa efter för squashköparens ånger.

Du blir mer medveten om dina inköp

Innan jag började köpa kvalitetsstycken till min garderob, gick jag till köpcentret och köpte impulsivt saker som gav mig lite värde. Behövde du verkligen alla färger på en grundläggande tee bara för att de bara kostade $ 3 per styck? (Svar: Nej. Och dessa skjortor faller sönder efter tre tvättar.)

Innan du köper, gör en inventering av din garderob. Skapa en lista med föremål som gör att din garderob känns komplett (se våra listor över måste-ha föremål för din stil här). Gör varje shoppingresa till ett personligt uppdrag för att hitta en kvalitetsartikel eller två från din lista. När du ägnar din uppmärksamhet åt att hitta ditt perfekta armband, jeans eller blazer, börjar du fråga dig själv ordentligt:

  • Passar den här artikeln mig?
  • Hur länge kommer den här artikeln att vara?
  • Kommer denna artikel att gå ur stil snart?
  • Kan jag kombinera den här artikeln med många andra saker i min garderob?

När du väl är nöjd med en del spelar det ingen roll om varan prissätts högre eftersom den kommer att ha mer värde jämfört med dess billigare alternativ.

Att gå i kläder av hög kvalitet gör att du känner dig mer självsäker

När jag tänker på den röda axelväskan som bröt på väg till statistik eller den lösa rutiga blusen som utvecklade ett hål i mitt universitets nätverksblandare, påverkades mina erfarenheter av dessa händelser negativt. Det finns få variabler i livet som du har kontroll över, men att handla smart är en.

När du vet att dina kläder är välgjorda och bekväma och passar din stil får du omedelbart mer självförtroende. Det är ingen hemlighet för en psykolog att när du klär dig bra påverkar det ditt humör på ett positivt sätt.

Återförsäljningskapacitet

Vår stil utvecklas eller vår storlek varierar, och ibland fungerar en artikel som vi trodde vi skulle ha på oss i flera år inte längre för oss.

Med appar som Poshmark, eBay och Depop är processen att sälja dina kläder enkel. Faktum är att, kvalitetsmärken har bättre återförsäljningsvärde än snabba modevaror. En Free People-klänning kommer att sälja snabbare och för mer pengar än en H&M-klänning (det vill säga om din H&M-klänning håller så länge).

Men jag har inte råd med kvalitetskläder …

Hör mig innan du säger att detta inte är genomförbart. Jag säger inte att du behöver köpa en hel garderob full av designerkläder just nu. Även designerkläder kan ha sina brister och det är inte värt att krossa på allt. Du bör definitivt inte slänga de kläder som du redan är bekväm i och gillar att ha på dig.

Dock uppmanar jag dig att ändra din inställning till shopping.

Att köpa kläder av hög kvalitet tar tid, särskilt på en högskolebudget. Ingen tvekan om det. Men det kan fortfarande göras!

För det första erbjuder återförsäljningsställen och sparsamhets- och sändningsbutiker kvalitetskläder till ett billigare pris än varuhus. Om en vara är av hög kvalitet betyder det att du får den begagnad att du fortfarande får den med många års livslängd.

Var också kreativ … gör en sparburk, sälj kläder du inte längre bär, be om semesterpengar istället för gåvor. Spara pengar för något riktigt fantastiskt istället för att spendera varje lönecheck på några billiga saker.

Ändra slutligen hur du handlar. Motstå lusten att köpa en billig ny outfit varje helg och tänka verkligen som en fashionista och handla kläder som du kommer att älska i många år framöver.

Jag lovar er, det är alltid bättre att köpa 1 eller 2 kvalitetsstycken än 10 lågkvalitativa.

Men hur kan jag se om en vara är av hög kvalitet?

Om du inte är bekväm med din förmåga att bedöma om ett plagg är välgjordt, klicka för att läsa nästa inlägg i den här serien, “9 enkla college mode tips för att upptäcka kvalitetskläder”! Där ska jag visa dig hur du hittar högkvalitativa föremål, även i sparsamhetsbutiker och återförsäljningssajter.

Vad är din åsikt?

Vi täcker många ämnen i det här inlägget om snabbt mode, shoppingvärde och klädkvalitet, men vi vill veta vad du tycker om dem. Lämna en kommentar nedan för att öppna en diskussion!