Enjuague para el cabello con agua de arroz: cómo hacerlo y mi experiencia con él

Risvatten hår sköljning: hur man gör det och min erfarenhet av det

Risvatten hår sköljning: hur man gör det och min erfarenhet av det

Att använda risvatten som hårsköljning är inget nytt. Tydligen hade japanska kvinnor under Heian-perioden (AD 794-1185) håret ner till marken. Och de använde risbad för att hålla det starkt, friskt och vackert.

Idag använder Yao-kvinnor i byn Huangluo i Kina framgångsrikt risvatten för hårväxt och för att hålla håret glänsande och grått. De gick in i Guinness rekordbok som “den längsta hårbyn i världen.”

Dessa kvinnors hår är extremt långa (de flesta är över 1,4 meter långa). Föreställ dig hur svårt det måste vara att vårda och underhålla det.

Men de svär vid risvatten som en perfekt naturlig produkt som hjälper till att hålla håret långt, friskt och glänsande.

Användningen av risvatten för hår har också blivit mycket viktigt i resten av världen på senare tid. Du kan se det över hela YouTube och på sociala medier – den förhärligande kritiken om hur risvatten förvandlade håret hos många tjejer.

Jag var bara tvungen att testa det själv och se om det verkligen fungerar.

Fördelar med risvatten för hår

En infografik som visar fördelarna med risvatten för hår.

Risvatten innehåller vitamin B8 (även kallat inositol eller biotin), vilket är ett kolhydrat som reparerar skadat hår. Inositolen stannar faktiskt i håret även efter att du sköljt risvattnet och fortsätter att skydda håret från skador.

Risvatten är också packat med antioxidanter, mineraler, aminosyror och vitamin E. Det stimulerar hårväxt, gör håret mjukt, tjockt och starkt, avlägsnar och ger glans.

Så risvatten har mycket att erbjuda ditt hår. Men vad vi verkligen vill använda här är jäst risvatten.

Vad är jäst risvatten? Det är risvatten som har lämnats ur kylen för länge och för alla ändamål är bortskämda.

Du vet, något du öppnar, du luktar, du inser att det luktar så illa att dina ögon vattnar. Och sedan kastar han bort det.

Förutom den här gången häller vi det i håret.

Just nu undrar du förmodligen om jag är galen. Och svaret är lite, men det är egentligen inte poängen just nu. Det som är viktigt är att även om detta “jästa risvatten för hår” låter väldigt äckligt, så fungerar det faktiskt!

Fermenterat risvatten innehåller betydligt fler antioxidanter. Jäsning ökar fördelarna med risvatten för ditt hår och förer pH-värdet för risvatten närmare det för ditt hår.

Om du vill prova sköljningen av risvatten för ditt hår, följ instruktionerna nedan. Och använd alltid organiskt ris, vi vill inte ha gifter eller bekämpningsmedel i håret. Här är receptet:

Hur man gör en sköljning med risvatten

En infografik som visar receptet för sköljning av risvatten

  • 1/2 kopp ris
  • ¾ – 1 kopp vatten

Lägg först riset i ett durkslag och tvätta det under rinnande vatten. Du behöver bara ta bort eventuellt skräp: tvätta det inte länge eller så tvättar det alla bra saker som riset innehåller och som vi vill ha i vårt risvatten.

Ingredienserna till risvattnet: en kanna halvfull med ris och ett glas vatten.

När riset är rent, lägg det i en burk och täck det med vatten. Sätt på locket och lämna burken så här i 2 till 3 dagar, beroende på riset du använde och det varma vädret. Under den tiden kommer risvattnet att jäsa.

Ris blötläggs i vatten över natten

Sil sedan riset och spara vattnet. Häll inte det rena risvattnet på håret! Du måste späda ut det först, annars blir det för hårt och kan göra håret skört vid beröring. (Tydligen kan för mycket protein för ditt hår vara kontraproduktivt.)

Fyll resten av burken med vatten och skaka. Vanligtvis är min burk fylld med risvatten till cirka 1/3, så jag lägger till ungefär dubbelt så mycket vanligt vatten.

Och här är ett coolt litet trick för att neutralisera lukten: lägg till ett par droppar av din favorit eteriska olja! Jag gillar att använda jasmin, ibland lavendel. Men vad du än har till hands just nu fungerar.

Skaka allt väl och risvattnet är klart att användas.

Hur man sköljer risvattnet:

Tvätta och konditionera håret först som vanligt. När du sköljer ut balsamet, blötlägg överflödigt vatten ur håret med en handduk. Häll sedan risvattnet genom håret. Oroa dig inte om något av det hamnar i ditt ansikte – risvatten är också bra för din hud!

Massera risvattnet i håret och hårbotten i några minuter. Låt håret suga in lite. Pressa sedan ut överflödigt vatten och skölj håret. Om du kan, låt håret torka naturligt. Om inte, föna och forma det som vanligt.

Min recension: vad jag har märkt efter att ha använt risvatten i mitt hår

Färdigt färdigt risvatten som hårsköljning och spänt ris på sidan

Så jag har använt risvatten i över två månader och här är några förändringar som jag märkte i mitt hår:

För det första, om vi pratar om längden märkte jag ingen signifikant skillnad. Mitt hår växte ungefär samma som vanligt, kanske lite snabbare. Det började dock tjockna lite, särskilt runt templen och ovanför pannan.

Sedan jag började använda risvattensköljningen blev mitt hår lättare och mer flexibelt. Det fick också extra volym. Och jag märkte att det nu är mycket lättare att utforma det.

Och sedan finns det faktum att mitt hår bara ser ut, känns och verkar friskare! Risvatten gör definitivt mitt hår starkare. Det ger också glans och gör håret mer hanterbart.

Den största nackdelen är att när jag använder det för ofta blir mitt hår lite sprött. Inget större och mitt hår ser fortfarande bra ut. Men från och med nu kommer jag antagligen att använda risvatten med måtta, kanske en eller två gånger i månaden.

Hoppas du blev inspirerad att prova risvattenhårsköljning. Om du gjorde det, eller om du har några frågor, låt mig veta i kommentarerna …

LÄS NÄSTA: HEMLET FÖR JAPANSK SKÖNHET – RISVATTEN, MASKER OCH RISSKRUBBAR