estadisticas web Skip to content

Optiska illusioner i mode och exakt hur man använder dem till din fördel

College mode

Stella McCartney Miracle Dress: Octavias klänning som bärs av Kate Winslet och en modell

Den berömda Stella McCartney “Miracle” klänning av Kate Winslet och en modell | Pacific Coast News, framåt av Elyse Walker

Vetenskap är mer än bara att memorera ekvationer och använda formelblad. Det är ett sätt att utforska och upptäcka saker om världen omkring oss. Vem som helst kan lära sig det, var som helst, och det kan lära dig mycket om stil.

Under de närmaste månaderna ska jag förklara hur vetenskapen kan tillämpas på din garderob och visa de platser där mode och vetenskap skär varandra. (Det finns fler platser än du tror!)

Förra gången pratade vi om det gyllene förhållandet inom mode. Idag ska jag förklara vetenskapen om optiska illusioneroch hur du kan använda dem till din fördel på mode. Nyfiken? Fortsätt läsa!

Sammanfattning:

Det visar sig att det du ser kanske inte är vad du faktiskt får alls. För att förstå varför är det viktigt att förstå några grundläggande begrepp om hur ditt öga och hjärna arbetar tillsammans för att skapa din vision.

Ditt öga plockar upp ljuset som reflekteras från föremål runt det och använder en lins för att fokusera det på de ljuskänsliga cellerna på baksidan av ögat i ett membran som kallas näthinnan.

Ett diagram över ögonstrukturerna.

Ögat bryter ljus som sänds ut genom linsen på den ljuskänsliga näthinnan.

Stavarna är känsliga för små mängder ljus och bidrar främst till din förmåga att se rörliga föremål; medan kottar är känsliga för olika våglängder, vilket innebär att de är ensamma ansvariga för deras förmåga att se färg. De har också en mycket högre detaljupplösning än stavarna och är oftast belägna i centrum av näthinnan. Som ett resultat av skillnaden mellan stavar och kottar har du bara färgsyn mitt i ditt synfält, men jag slår vad om att du aldrig har lagt märke till det förut!

Från näthinnan överförs signalerna genom den optiska nerven till hjärnan. De fokuserar på ett område på baksidan av huvudet, känt som occipitala loben – som nästan uteslutande är reserverat för vision. I detta område tolkas olika element av visuella signaler, såsom färger, former, linjer och plats.

Ett diagram över hjärnans lober.

Den bakre loben, här visas i rosa, är hjärnans huvudsakliga centrum för visuell uppfattning.

En intressant särdrag hos denna signalledning är att den normalt korsar innan den når det visuella området; I de flesta människor är den information som fångas av höger öga dechiffreras av den vänstra halvan av hjärnan och vice versa.

När din occipital lob har avkodat alla visuella signaler skickar den den resulterande informationen till andra delar av hjärnan, så att du kan klassificera det du ser (som att inse att du tittar på ditt rum), notera ny information (för du ser till exempel att din rumskompis ser sig galen ut och agerar därefter (till exempel, berätta för henne att du ser hennes glasögon på bordet). Dock, All denna bearbetning sker så snabbt att du inte är medveten om att den händer..

Nu när du förstår lite om syn, låt oss prata om vad som händer när din hjärna får ovanlig visuell information.

Metoder:

Figur 1: Full förlängning

Ta en titt på dessa två liknande klänningar. Hur lockar de din uppmärksamhet?

En jämförelse av två randiga klänningar: horisontell och vertikal.

Rändernas riktning kan få dig att se längre och längre ut, eller det kan betona dina kurvor.

Detta beror på något som kallas Helmholtz-illusionen, det vill säga att en kvadrat som består av vertikala linjer faktiskt kommer att se bredare och kortare ut än en kvadrat som består av horisontella linjer, och en klänning med ett vertikalt randigt mönster kommer att se bredare och bredare ut. kortare än en klänning med ett horisontellt randigt mönster. Så du kan använda detta till din fördel för att uppnå det utseende du vill ha.

Helmholtz-illusionen beror på något som kallas fullständig förlängningformerna ser större ut när de är fyllda (i detta fall randiga) än när de är fasta. Även om anledningen till detta inte är helt förstådd, har det att göra med hur din hjärna försöker “ge mening” av visuell information – eftersom du inte har all information finns det vissa tumregler för att göra ditt bästa. gissa vad som faktiskt finns där. I det här fallet betyder regeln att ju mer detaljer ett objekt har, desto större måste det vara.

Precis som att använda en heltäckande färg för dina “minimeringsändamål” betyder egenskapen fylld omfattning att horisontella ränder faktiskt får dig att se längre ut, medan horisontella ränder kan hjälpa till att betona dina kurvor.

Figur 2: Färgbeständighet

Vilken av dessa kjolar ser ljusare ut?

En gul kjol, i kontrast till lila och gula tröjor.

Att ändra de andra färgerna på en outfit kan ändra utseendet på en enda bit.

Som du kanske har gissat är detta exakt samma kjol som visas två gånger, men i kontrast till olika färgade tröjor. Men kjolen ihop med den lila tröjan ser mer pastell ut än kjolen med den grå tröjan.

Detta har att göra med ett fenomen som kallas färgbeständighet. Eftersom fasta föremål inte ändrar färg, även om de kan ha olika belysning, bestämmer din hjärna vilken färg något är baserat på färgerna runt det. Det betyder att ett äpple är rött vid middagstid och skymning, men det betyder att ett objekt ibland kan se olika färger ut beroende på vad som finns runt det. Genom att kombinera något ljust med andra ljusa och ljusa färger kommer det att se mer dämpat ut, medan det kombineras med mörkare eller mindre mättade färger blir det ljusare.

Denna process är också gärningsmannen för “klänningen” för några år sedan; anledningen till att människor inte håller med dess färg är att resten av bilden inte ger din hjärna någon aning om vilken typ av ljus som finns runt den. . Det finns ingen fångst, det är bara för färgens konsistens!

Figur 3: skuggningsillusioner

Tänk på dessa två klänningar. Gjorde du en dubbeltagning av den första?

En klänning med kontrasterande sidopaneler, jämfört med en vanlig klänning.

Sidopanelerna ändrar hur din hjärna uppfattar modellens form.

Din hjärna har ett mycket svårt jobb att göra: ta reda på vilken form saker bygger på bara en 2D-bild av dem. För att göra detta använder den många visuella signaler som hur saker överlappar varandra och hur de är skuggade. De är dock ofullständiga, så objekt kan tyckas ha en annan storlek, form eller ordning än de faktiskt är.

Stella McCartneys berömda “mirakelklänning” (ses högst upp i denna artikel) är ett exempel som blev känt för sina figurförändrande egenskaper.

Du kan hitta kläder, som klänningen ovan, det ändra din form med enkel geometri. Dessa kläder har ofta subtilt olika färgavsnitt eller block som stör deras konturer och föreslår en annan i stället. Bär det här för att se ut som du vill, det är helt upp till dig!

Resultat:

Innebär några av dina favoritdräkter att lura ögat?

Låt oss skicka in detta för peer review – Berätta för mig vad du tycker i kommentarerna nedan!