College Fashion

Nybörjarguiden för att läsa en etikett för hudvård

College mode

Liksom många college-tjejer kämpade jag med min hud. Jag hade inte en bra produktregim, och varje gång jag försökte bygga en skulle jag ta saker som såg coola ut eller som jag visste att mina vänner använde och testa dem utan att ens tänka på om de skulle vara. lämplig för mig. Förståeligt nog fick jag mycket blandade resultat, ibland tydliga, men ofta irriterade, flagnande eller utslag.

En av de svåraste sakerna med hudvård är att den är så individuell; något som kan fungera mycket bra för mig kan vara hemskt för någon annan. Det bästa sättet att börja upptäcka vad som fungerar för dig är dock att förstå vilka typer av produkter du ska leta efter.

Den här veckan tittar jag på ingredienserna som finns oftast i dina favoritfuktighetsgivare, fläckbehandlingar och rengöringsmedel och förklarar vad man ska köpa, baserat på hudens behov. Hudvård är komplicerat och kräver övning, så om du vill bygga en komplett rutin från grunden kan du behöva titta på flera olika sektioner och ha flera produkter att matcha för att uppnå din perfekta hud.

Om du vill ha en mer hydratiserad hud

Propylenglykol Spatial Fill Model

Propylenglykol är en ocklusiv som kan hjälpa till att bibehålla fukt i uttorkad hud.

Om din hud är fläckig, röd, irriterad eller bara torr kan du behöva en rutin som fokuserar på hydrering. Det finns två viktiga typer av produkter att leta efter:

Återfuktande är produkter som locka vatten till hudens övre lager, som också kan fylla upp de övre lagren i huden. Det finns några huvudfuktighetsgivare som finns i hudvård, men hyaluronsyra det anses vara det mest effektiva. Glycerin är också en vanlig fuktgivande ingrediens, men det är mer effektivt för smink (för att uppnå en daggig hudfärg) än för hudvård (för att förbättra hudens hydratiseringsnivåer).

Ocklusiva är produkter som förhindra vattenförlust från huden. Detta hjälper till att säkerställa att din hud inte tappar fukt hela dagen, vilket är viktigt om du bor i ett torrt, kallt eller blåsigt område, eftersom det fungerar som ett skyddande lager för din hud. Det finns ett brett utbud av fuktgivare på marknaden, men de mest effektiva inkluderar skvalan, kakao och sheasmörY propylenglykol. Silikoner (såsom dimetikon, metikon och cyklometikon) är också effektiva som ocklusiva, men de kan täppa till porer och orsaka akne.

Om du vill ha en tydligare hud

Retinyl palmitat rumslig fyllningsmodell

Retinoler som retinylpalmitat hjälper till att öka förnyelseshastigheten, vilket kan hjälpa till att förhindra akne.

Om du har problem med akne hjälper det till att skapa en rutin som minimerar mängden döda hudceller och bakterier som kan fastna i dina porer.

För att ta bort döda hudceller som redan finns på huden behöver du en skrubba. Dessa tar försiktigt bort de döda hudcellerna och avslöjar de nyare friska cellerna under. För akne är de bästa skrubbarna att leta efter beta-hydroxisyror, som tar bort smuts och skräp från porerna, samt hjälper till att ta bort hudormar. Salicylsyra Det är den i särklass vanligaste betahydroxisyran som finns tillgänglig för hudvård.

För att döda bakterierna som bidrar till finnar och finnar behöver du en antibakteriell. Dessa ingredienser kan vara irriterande för huden (kräver vanligtvis att de kombineras med en bra fuktighetskräm och bra solskyddsmedel) och kan bleka tyget de kommer i kontakt med, men de är mycket effektiva för att både eliminera aktiva brytningar och förhindra framtiden. . Det vanligaste antibakteriella i hudvård är bensoylperoxid.

För att öka hastigheten med vilken hudceller förnyas, vilket minskar antalet döda celler som finns i hudens övre lager, behöver du en retinoid. Dessa, som antibakteriella medel, kan vara mycket irriterande och torkar, och borde Aldrig i kombination med bensoylperoxid eller en exfolierande produkt, men kan orsaka dramatiska förbättringar i både hudens utseende och hälsa. De svagaste retinoiderna inkluderar retinylpalmitatY retinaldehyd (eller näthinnan). Retinoler finns i hudvårdsprodukter, men finns oftast i medicinska spa; och starkare retinoider (inklusive tretinoin och isotretinoin) ordineras vanligtvis av en läkare.

Om du vill ha solskydd

Avobenzone Spatial Fill Model

Kemiska solskyddsmedel som Avobenzone hjälper till att absorbera ultraviolett strålning för att skydda din hud från solskador.

Förebyggande av solskador är en viktig del av hudvårdsrutiner. Det finns två huvudtyper av solskyddsmedel:

Kemiska solskyddsmedel absorberar ultraviolett strålning innan den når din hud. Det betyder att de är lättare att applicera och kräver mindre produkt för att fungera som en effektiv barriär, vilket gör att de känns lättare på huden. De kan dock vara irriterande eller täppa till porer och tenderar att bli mer irriterande när SPF ökar. Kemiska solskyddsmedel har i allmänhet oxibenson, avobenzoneller oktinoxat som aktiva ingredienser.

Fysiska solskyddsmedel reflektera ultraviolett strålning från huden. Detta innebär att de inte blir mindre effektiva om solen är ljusare och minimerar rodnad orsakad av värme (som rosacea). De är emellertid mer mottagliga för att gnugga eller tvättas av med vatten eller svett, och de kan bli krita eller ge en vitaktig nyans till huden. Fysiska solskyddsmedel har i allmänhet titandioxid eller zinkoxid som ingredienser.

Om du vill upplysa

Spacefill-modell av niacinamid

Niacinamid kan hjälpa till att göra din hudton ljusare och jämnare.

Om din hud ser matt ut eller ojämn kan ljusande ingredienser vara en viktig del av din hudvårdsrutin.

Shine uppnås vanligtvis med antioxidanter. Förutom att förhindra skador orsakade av föroreningar, reparera solskador och förbättra hudläkning, kan antioxidanter också förbättra hudtonen. Att lägga till en antioxidant i din rutin får inte bara din hud att se mycket bättre ut, men det kommer också att bli friskare! För detta, C-vitamin Är det bästa alternativet – som kan vara i form av askorbinsyra, askorbylpalmitateller tetrahexyldecylaskorbat.

En annan ingrediens som kan göra huden ljusare är niacinamid. Förutom att jämna ut hudtonen och bekämpa matthet, kan detta också förbättra utseendet på förstorade porer och kan också minimera hudskador från föroreningar.

Om du vill bleka mörka märken eller ärr

Hydrokinon Spatial Fill Model

Hydrokinon är en kraftfull ingrediens för att bekämpa hyperpigmentering och mörka fläckar på huden.

Om du har hyperpigmentering eller ärr i ansiktet som du vill blekna, var inte rädd! Det finns flera ingredienser som kan göra stor skillnad i din rutin.

Som med akne gynnar blekmärken i ansiktet mycket skrubbar. I stället för att ta bort döda hudceller från insidan av porerna blekar ärren bättre genom att exfoliera döda celler från hela hudytan. För detta finns det en annan typ av skrubb, känd som alfa-hydroxisyra, så att din kropp lättare kan ta bort döda hudceller. Det finns flera typer av alfa-hydroxisyror som du kan använda: Glykolsyra den är den mest effektiva men kan vara för hård mot känslig hud; Medan citronsyra Y mjölksyra de är mjukare.

För riktigt blekande mörka fläckar och ojämn hudton finns det en ingrediens som är mest effektiv: hydrokinon. Denna kemikalie hindrar huden från att skapa högre nivåer av melanin, vilket är orsaken till hyperpigmentering. På grund av detta är det mest effektivt när det används med solskyddsmedel.

Vad tycker du?

Vilka är dina favoritprodukter för hudvård? Vad gör du för att utveckla din hudvårdsrutin? Låt oss veta i kommentarerna nedan!