estadisticas web Skip to content

Naturligt hårfärgning med henna

Naturligt hårfärgning med henna

Hennaälskare är en separat ras inom skönhetsindustrin. De uppskattar gåvorna från moderns natur snarare än att leta efter snabba syntetiska lösningar. Faktum är att kvinnor har använt henna i århundraden för hårväxt, behandling och färgning. Förutom de djupa naturliga tonerna hjälper det håret att vara starkt, voluminöst och friskt, ger näring åt rötterna och skapar skyddande lager för trådarna i hela sin längd. Så, är du redo för livsförändrande hårfärgningstrick? Ta plats, för den här artikeln är din steg-för-steg guidade resa till DIY henna-lösningar!

Förberedelserna

För att börja färga håret med henna hemma måste du bestämma din önskade nyans som beror på din ursprungliga färg och ytterligare ingredienser. Det finns många naturliga hennaprodukter i smarta lådor med tydliga paletter (LUSH, khadi och många andra märken har gjort det lättare). Om du vill köpa den billigaste hennaen, var beredd på intensiva rödorange färger (om initialen är ljus) eller en mjuk rodnad (om ditt hår är ganska mörkt). Du kan också blanda henna pulver för att uppnå mer specifika färger. Här är några idéer:

 • Indigopulver hjälper till att få en mörkare färg. Det är också ett starkt organiskt färgämne som ibland kallas The Black Henna. Justera proportionerna efter önskad nyans (från brun till blå-svart).
 • Kaffe kan också mörkna henna, vilket resulterar i en gyllenbrun nyans.
 • Citronsaft hjälper till att uppnå en djup rödbrun hennafärg på nolltid. Andra sura vätskor gör också att en henna-blandning släpper färgämnet snabbare, men citroner finns alltid till hands.
 • Tranbärsjuice lägger till en medium röd nyans till den slutliga färgen.
 • Färsk citronsaft lovar att mörkna den.
 • Starkt kamomillte gör den klassiska hennafärgen ljusare.
 • Betsaften lägger till rosa undertoner. Använd hetbetorjuice i det sista steget när du blandar henna.

Med undantag för de berömda färgkrafterna hos indigopulver är effekten av dessa ytterligare ingredienser ganska subtil, men det kan verkligen hjälpa dig att uppnå den nyans du letar efter. Var kreativ utan att skada håret!

henna pulver

Henna mix och väntetid

När du redan har köpt ren henna och valt ytterligare ingredienser, låt oss gå vidare till nästa steg och börja laga en magisk blandning:

 1. Ta ett glas eller en träbehållare där du kan lägga henna pulver och en tillräcklig mängd varmt vatten plus ytterligare ingredienser. Mängden henna som behövs för ett färgämne beror på hårets längd och tjocklek. Erfarna hennaanvändare rekommenderar att man förbereder mer mix för att undvika produktbrist i det avgörande ögonblicket.
 2. Blanda henna med en sked eller visp till konsistensen av tjock yoghurt. Tillsätt vatten gradvis för att undvika klumpar och oproportioner.
 3. Täck skålen med hjälp av plastfolie eller aluminiumfolie och låt den sitta över natten vid rumstemperatur. Denna tid är nödvändig för att frigöra färgämnet. Du kan enkelt förkorta denna period genom att placera behållaren på någon varm plats i ett par timmar.
 4. När den nödvändiga tiden har gått, tillsätt blandningen lite mer vätska för att återställa dess konsistens. Och allt är klart!

henna mix

Processen med att applicera henna

När blandningen är klar är det dags att börja! Expert DIY-henna-fläckar rekommenderar att du applicerar henna i håret den andra och till och med den tredje dagen för bästa effekt. Och var noga med att ha den mest onödiga husskjortan eller täck axlarna med en svart handduk, för henna kan lämna orange fläckar för alltid. Redo?

Kamma långsamt och försiktigt ditt lätt fuktiga hår. Börja applicera den flytande blandningen med hjälp av en färgborste eller en liten svamp. Ta dig tid och gör det försiktigt för att smeta varje tråd från rot till spets. Använd plastklämmor för att separera håret i sektioner. Använd handskar för att skydda dina fingrar och naglar från den orange nyansen. Du kan också applicera vaselin på pannan nära hårfästet för att förhindra hudfärgning.

När du är klar, samla allt hår i en bulle och täck huvudet med plastfolie, aluminiumfolie eller ett speciellt duschlock. Alternativt kan du använda en tvinnad handduk; vissa tror att henna fungerar bäst i en varm miljö. Vänta 3 till 6 timmar och skölj av all henna med varmt vatten, ditt vanliga schampo och balsam.

Föna håret för att äntligen se resultatet. Lycka till i det mest ansvarsfulla ögonblicket av hela processen!

före efter effekt

Ytterligare tips och tricks för henna

DIY hårfärgning är alltid ett knepigt företag. Dessa små hemligheter kommer att förbättra din henna färgteknik hemma:

 • Om du inte gillar att ta chanser, testa färgen på en liten del hår innan du applicerar hela blandningen.
 • Den största uppenbara nackdelen med henna är tillfällig hårtorrhet, men du kan enkelt klara av detta problem. Applicera lite kokosnöt, argan eller olivolja eller speciella fuktgivande produkter i ändarna eller hela längden innan färgningsprocessen påbörjas.
 • Tillsätt 1-3 matskedar socker i henna-blandningen gör det mjukare och lättare att applicera.
 • Även om hennafärger är permanenta, tenderar de att blekna på 4-6 veckor. Du kan spara glansen och färskheten i din färg genom att skölja håret med citronsaft eller vinäger.
 • Om du inte gillade färgen, må du gärna färga håret om och om igen, för det är helt naturligt och ofarligt. Använd inte henna om du planerar att prova olika syntetiska färger inom en snar framtid, eftersom du måste bleka håret helt för att ta bort den röda nyansen.

henna färgat hår

Henna är en absolut alternativ metod för hårfärgningskultur. Dess rika och intensiva nyanser ser naturliga, exklusiva och förföriska ut. Veganer, kvinnor med vitt hår, kvinnor med hår som är skadade efter användning av syntetiska färgämnen och personer som är allergiska mot dem är också välkomna till klubben. Lägg till lite kreativitet för att hitta rätt ingredienser och skapa riktigt djupa och unika färger. Med undantag av färgningseffekten är henna-masker bland de bästa sakerna som kan hända ditt hår. Naturen är klokare än kemi!