Moda 22 de diciembre de 2019 7 pequeñas marcas sobre cómo están actuando de manera sostenible El cambio es un pie.

Mode 22 december 2019 7 små varumärken om hur de agerar på ett hållbart sätt Förändring är en fot.

Mode 22 december 2019 7 små varumärken om hur de agerar på ett hållbart sätt Förändring är en fot.

Inès Vieira är en spanskfödd, New York-baserad designer, grundare av NORTE och driver varumärket tillsammans med sin man Alex och två deltidsanställda.

Hur integreras hållbarhet i ditt arbete?

Hållbarhet för oss är en helhetsprocess som påverkar allt vi gör och hur vi gör det. Jag har alltid älskat kläder, men Norte började för att det ville skapa ett säkrare och mer hållbart sätt att skapa vackra kläder, samt att informera konsumenterna om vikten av hållbart mode.

Hur påverkar hållbarhet din kreativitet?

Vårt hållbarhetsuppdrag har en djupgående inverkan på den kreativa processen för mig. Först, och även om det finns fler varje dag, är mina val av tyger att välja mellan mycket mindre. Ibland hittar jag fantastiskt tyg och kommer med många idéer om hur man bara använder det för att inse under vår forskning av tyget, att det är starkt kemiskt färgat (till exempel) och att jag inte kan använda det. Ett annat sätt det påverkar processen är att det får mig att överväga om en design är tidlös. Jag måste alltid överväga om jag fortfarande vill ha en viss design om fem år framöver. Även om du kan säga att det begränsar material och mönster som jag kan arbeta med, gör dessa utmaningar också processen mer intressant och tillfredsställande. De tvingar mig att vara mer kreativ och i slutändan skapa en bättre produkt än jag annars skulle ha gjort.

Vilka är de myter om hållbarhet som du hoppas kunna skingra?

Hållbarhet i mode är komplicerat eftersom det innehåller ett brett spektrum av begrepp. En av de viktigaste för mig är tygets sammansättning och det finns många missförstånd kring det. Till exempel tror många att ett tyg är hållbart så länge det är naturligt. Detta är dock inte nödvändigtvis sant. Normal bomull är till exempel naturligt, men det är inte hållbart alls, eftersom det kräver mycket vatten att producera (upp till 2700 liter för att göra en skjorta), liksom användningen av många bekämpningsmedel som hamnar på dina kläder och också skadar jorden , vatten och naturresurser i området.

Kan du ge några råd för nya designers eller designers som vill vara mer hållbara?

Jag lär mig fortfarande varje dag, men jag tror att hållbarhet kan vara extremt överväldigande om du försöker göra allt 100% perfekt från början, så jag rekommenderar att du börjar små. Hitta till exempel ett bra tyg som du gillar och använd det till alla dina bitar, bli inte galen när du försöker skapa en stor variation, men börja bättre som jag sa med ett tyg och gå därifrån. På det sättet kan du växa samtidigt som du förstår din konsument bättre och vad som fungerar för dem och för dig. Hållbarhet är en resa och du kommer att fortsätta lära dig om det när du går, så börja någonstans och fortsätt lära dig och förbättra när du går.

Vad är ditt hopp för framtidens mode?

Ett av de nuvarande problemen är att snabbt mode har devalverat produkten och uppmuntrat överdriven konsumtion av bitar av lägre kvalitet som skadar miljön och förstör våra liv. Kvinnor slutar med ett stort antal kläder som de ibland inte gillar ens en månad efter att ha köpt dem. Jag köper till exempel inte mycket kläder, men varje gång jag öppnar min garderob känns det friskt och jag mår bra med vad jag har. Mitt hopp är att kvinnor och män bättre förstår processen, lär sig att värdera en välgjord produkt och inser att det kanske är värt att spendera lite mer, köpa mindre och älska allt du har i din garderob. Idén att vi främjar ett kuraterat men inte överfullt omklädningsrum.

Dessutom ser vi två stora förändringar som måste ske för att nå en mer hållbar textilindustri. Den första är en bred förändring mot mer hållbara tyger. Många av de tyger som används idag har ingen plats i en mer hållbar framtida industri. Med ökande konsumentutbildning om skadan de kan orsaka skulle de fasas ut. Den andra viktiga förändringen är mot en mer cirkulär konsumtion. Det måste finnas fler och bättre lösningar för återvinning och återanvändning av textilier, eftersom vi måste minska mängden textilier som skickas till deponier varje dag.

Varumärken Inès beundrar:

Mara Hoffman och Nu Swim