Chica en la nieve con su novio

Hur man klär sig för extrem kyla, enligt vetenskapen

College mode

Vetenskap är mer än bara att memorera ekvationer och använda formelblad. Det är ett sätt att utforska och upptäcka saker om världen omkring oss. Vem som helst kan lära sig det, var som helst, och det kan lära dig mycket om stil.

Under de närmaste månaderna ska jag förklara hur vetenskapen kan tillämpas på din garderob och visa de platser där mode och vetenskap skär varandra. (Det finns fler platser än du tror!)

Flicka i snön med sin pojkvän

Proffstips: använd handskar nästa gång.

Förra gången pratade vi om användningen av optiska illusioner på mode. Idag ska jag förklara vetenskapen om värmeöverföringoch de senaste tipsen om hur man klär sig särskilt varmt när vädret är mycket kallt – ett ämne mycket nära och kär i mitt hjärta i de isiga vindarna i upstate New York.

Medan vi har pratat om subzero outfits tidigare (kolla in det för specifika idéer), kommer vi idag att täcka Varför din kropp svalnar och exakt hur man klär sig strategiskt för att hålla den varm.

Sammanfattning:

Som du kanske kommer ihåg från din fysikklass i gymnasiet är värme en typ av energi, vilket innebär att den kan utbytas mellan objekt – saker blir varmare ju mer värmeenergi de absorberar från andra objekt och ju mer värmeenergi de blir svalare. ge. till andra föremål. Din kropp producerar värme naturligt, att klä sig varmt handlar om att se till att du upprätthåller så mycket kroppsvärme som möjligt.

För att göra detta är det bra att förstå tre huvudsakliga sätt att överföra värme:

Ett diagram som visar värmeledning.

Föremål utbyter värme med vad de än kommer i kontakt med genom ledning.

Det mest uppenbara sättet att objekt kan förlora (eller få) värme är genom körning. Detta är en process där föremål som är i kontakt med varandra, när de vibrerande partiklarna som komponerar dem kolliderar med varandra och avger energi från det varmaste föremålet till det kallaste.

Även om ledande värmeförlust till viss del är oundviklig (du måste röra föremål runt dig, till exempel marken och luften), förlorar du mer ledande värmeförlust om fler partiklar finns tillgängliga för att interagera med varandra, bara tänk på hur du skulle känna dig mycket kallare att sitta på en kall stenbänk än om du stod i den kalla luften. Gaser har minst partiklar, vätskor lite mer och fasta ämnen mer omger din kropp med ett lager varm, torr luft det är det enklaste sättet att minimera värmeförlust genom ledning.

Ett diagram över konvektionsströmmar.

Värme kan utbytas när varm luft rör sig i konvektionsströmmar, interagerar med kallare luft och tappar värme.

Även om objekten inte är i direktkontakt kan värme utbytas mellan dem genom en process som kallas konvektion. Du kanske känner igen den här termen från frasen “konvektionsugn”, som är en ugn som använder fläktar för att flytta varm luft i en cykel runt ugnen och laga din mat snabbare. När det gäller värmeöverföring fungerar konvektion på samma sätt: den varmare luften eller vätskan rör sig under en cykel genom rymden, där den får värmeenergi i varmare områden och sedan avger den i svalare områden.

Din kropps cirkulationssystem använder kraften i rörlig vätska för att värma och kyla din kropp: din kärna förblir varm medan dina armar, ben och huvud är svalare. När ditt blod strömmar genom kroppen värms det upp när det kommer närmare din kärna, men svalnar sedan när det når dina lemmar.

Ett strålningsmönster av värme på interagerande ytor.

Även i avsaknad av ytinteraktioner byter objekt värme genom strålning.

Värme kan också överföras mellan föremål utan rörelse eller kontakt. Förutom att överföras i form av rörliga partiklar kan värme också röra sig genom föremål och utrymme i form av en elektromagnetisk våg – samma som ljusenergi. Denna typ av värmeöverföring, känd som strålning, det är det svåraste att förhindra, eftersom det inte kan stoppas utan användning av material som reflekterar värme (det är därför superlätta nödtäcken kan vara så varma).

Eftersom strålning sker utan rörelse av någon form av partiklar är det faktiskt det enda sättet som värme kan röra sig genom yttre rymden: Således mottar jorden värme och ljus från solen i form av strålning.

Metoder:

Figur 1: Välja rätt material

Olika plagg med högpresterande material

Om du väljer högpresterande material blir din outfit varmare utan att lägga på lager.

Produkter: Dunrock – Wilsons läder, tröja – gap, jeans – Hollister, strumpor – Uniqlo, stövlar – Amazon, tank – Uniqlo

För att göra en super varm men inte för skrymmande outfit är det användbart vidhäfta tyger som fångar upp värme medan de transporterar bort fukt. I det här klädseln fångar ett termiskt underlag från Uniqlos Heattech-linje värmen nära kroppen medan en merinoulltröja håller dig varm utan att överhettas eller svettas. En dunjacka hjälper till att fånga upp mer varm luft och vattentäta stövlar håller fötterna torra, medan ett par baggy jeans håller dig bekväm när du lägger till ytterligare ett lager.

Använda högpresterande material som siden, ull, fleece och dun gör att du kan bära färre lager, så att du kan hålla dig bekväm från din frysta promenad till klassen, till ditt kalla konferensrum och till och med ditt varma sovrum, utan att behöva ta bort massor av lager. Du kan till och med välja föremål i roliga färger och texturer, så att du kan se trendig ut även när du klär dig för att vara praktisk. Att shoppa med kvalitetsmaterial kostar dig lite mer än resten av din garderob, men det är värt det, för att spendera lite mer på ett bra par stövlar, en super varm jacka och några extra bekväma tröjor kommer att se till att du kommer att hålla dig varm i flera år.

Figur 2: Täcker lemmarna

Olika klädesplagg som håller känsliga områden varma

Att hålla dig täckt av isiga vindar håller dig varmare längre genom att skydda känsliga områden.

Produkter: Mössa – Kohl’s, Scarf – Kohl’s, Turtleneck – H&M, handskar – Zappos, stövlar – Shoes.com, strumpor – Land’s End

Du kan förlora mycket värme genom områden där dina blodkärl ligger nära huden, så det är mycket lättare att hålla hela kroppen varm om täck dina händer, fötter, nacke och huvud.

Att ha en fleecefodrad hatt säkerställer att huvudet och öronen förblir bekväma, medan de snygga ullhandskarna håller händerna och handlederna varma utan att förlora skicklighet. Ullsockor och pälsiga stövlar håller tårna varma, medan en sköldpaddshals och halsduk säkerställer att din nacke blir varm.Jag älskar riktigt stora halsdukar eftersom du kan begrava ansiktet i dem när det blåser. blåser mot dig och när du är i klassen. du kan linda dig in i dem som en filt.

Slutligen kan den torra vinterluften göra din hud mer känslig, så att sätta på en liten läppbalsam är ett utmärkt sätt att hjälpa till att täta in fukt inte bara på dina läppar, utan på allt som kan spricka. eller flaga av.

Figur 3: Peak Layer

En outfit som visar topplager

Att använda strategiska lager hjälper till att fånga värme utan att lägga till bulk, även i farligt kalla temperaturer.

Produkter: Skjorta – LL Bean, Fleece – Nordstrom, Bottom – Uniqlo, Ull – Lord and Taylor, Jeans – American Eagle, Leggings – H&M, stövlar – Nordstrom, strumpor – ASOS

När temperaturerna verkligen börjar sjunka kan det vara frestande att lägga på så många lager som möjligt för att försöka hålla sig varm. Men experter säger att även om du är på en Antarktis-expedition, bör du använda fyra lager i alla delar av din kropp: en lätt basrock (som den här långärmade sidenskjortan) för att absorbera svett, ett varmt inre lager (som den här rosa ulltröjan, som lägger till en färg i en ganska grundläggande outfit), ett isolerande skikt (som denna dunjacka, som kommer att rymma mycket varm luft) och ett skyddande yttre lager (som denna ullrock, som håller elementen ute med sin extra längd).

Det är okej att ha ett par lager i botten – att lägga till ett par leggings under dina favoritmjuka tvättjeans skyddar dig från vinden. Slip på ett par knästrumpor för en flirta detalj och dessa vattentäta Chelsea-stövlar för att hålla dig torr och trendig. Du kan se att denna outfit fungerar för ett avslappnat datum eller en super bekväm natt ute om du inte vill offra att hålla dig varm för att se snygg ut!

Resultat:

Vad bär du för att hålla dig extra varm på vintern?

Låt oss skicka in detta för peer review – Berätta för mig vad du tycker i kommentarerna nedan!