College Fashion

Hur du hittar din perfekta parfym

College mode

Varje flicka har en perfekt signaturdoft, du måste bara hitta den. Hitta din perfekta parfym det kan vara knepigt. Det finns så många olika och fantastiska parfymer att det kan vara svårt att hitta en som passar dig.

Behöver du hjälp med att välja en parfym? Var inte rädd, vi har massor av tips som hjälper dig att hitta din perfekta doft! Läs vidare för mer information.

Innan du börjar: 3 tips som hjälper dig att hitta din parfym

1. Bestäm om du vill ha en “signaturdoft” eller olika dofter för olika tillfällen.

Vissa människor gillar tanken på att ha en “signatur doft”; Andra föredrar olika parfymer för olika stämningar eller tillfällen, och du måste bestämma vilket fält du befinner dig i.

Att ha en distinkt doft kan vara kul; Jag hade en speciell parfym varje dag i ungefär ett år och mina vänner kom för att associera doften med mig. Det kan dock bli tråkigt eftersom det finns så många fantastiska dofter och inte alla parfymer är lämpliga för alla tillfällen; några av mina favorit “nattdoftar” är sådana som jag skulle känna löjligt att ha på mig på dagen eftersom de är så tunga. och uppmärksammar.

Om du bestämmer dig för att köpa olika dofter för olika tillfällen, kom ihåg detta: starkare dofter är mer lämpliga för utomhus eller på natten, medan lättare dofter passar bättre för platser som arbete eller skola. Om du vill ha en distinkt doft, leta efter något som övergår bra mellan olika inställningar.

2. Kom ihåg att lukten är det viktigaste.

Det kan vara frestande att köpa vilken parfym som helst i den vackraste flaskan, eller en doft som luktar fantastiskt för en vän eller den nyaste doften med en cool annonskampanj. Men eftersom dofter är så personliga (och dyra!) Är det viktigt att inte slösa bort dina pengar på gimmicks – hitta en parfym som du verkligen gillar, som luktar fantastiskt. i digOch låt inte något annat påverka dig!

3. Testa alltid parfymer personligen, själv innan du köper dem.

Kom ihåg: det som luktar bra på din bästa vän kanske inte luktar detsamma på dig, eftersom allas hudkemi är annorlunda och parfym kanske inte reagerar på samma sätt för er båda. Jag lånade min mammas signaturdoft när jag var yngre och det luktade helt annorlunda (och inte så bra!) På mig. Det är därför det är viktigt att du provar en parfym själv innan du köper den.

Om du inte är i närheten av en butik som säljer ett stort urval av parfymer, så säljer många webbplatser, såsom Luckyscent.com, Scentmonkey.com, ThePoshPeasant.com och ThePerfumedCourt.com, provflaskor (inklusive de svårare att hitta dofterna) så att du kan prova innan du köper. Vissa parfymhus skickar till och med prover (antingen gratis eller mot en mindre avgift) om du kontaktar dem direkt. Smaka bara inte för många samtidigt, annars kan du inte se skillnaden mellan de olika dofterna.

Parfym 101

Nedan ska jag lägga upp parfymgrunderna för att hjälpa dig att förstå vad du letar efter.

Grundläggande parfymkategorier

För att hålla det enkelt parfymer finns i fyra allmänna kategorier:

Dessa fyra är i sin tur uppdelade i underkategorier som orientalisk blommig, mjuk blommig och torr skog. För att lära dig mer om dessa fyra typer av dofter, läs vidare – jag visar dig några dofter som passar in i var och en av de fyra kategorierna nedan!

Om du inte har någon aning om vilka kategorier du föredrar (och det verkligen inte finns något annat sätt att bestämma detta än att lukta parfymer från olika familjer själv) kan du ta en doft sökare frågesportsom Marie Claire Fragrance Finder. Uppenbarligen är detta inte en exakt vetenskap, men om du är helt förlorad kan det vara ett bra ställe att börja!

Sephora erbjuder också en doftfinner, som låter dig bläddra bland några av de olika doftfamiljerna eller hitta parfymer som liknar en doft som du redan vet att du gillar. Om du bor nära en butik som Saks eller Nordstrom, är det en bra idé att besöka deras parfymdiskar och få rekommendationer från säljare.

Typer av parfymnot

Parfymer har traditionellt tre typer av anteckningar: höga, mellersta och låga anteckningar (och om de inte gör det är de kända som “linjära dofter. ”)Det är därför du inte ska bedöma en parfym omedelbart efter att du applicerat den.

  • Höga toner de är vad du luktar när du först sprayar doften; de kommer inte att hålla länge (tiden beror på parfymens styrka).
  • Mellananteckningar de kommer nästa och har också en relativt kort livslängd.
  • Basnoter de stannar längre men dyker inte upp på din hud förrän senare.

Således, se till att du gillar parfymens basnoter innan du köper någotAnnars kommer du att fastna med något du inte gillar efter en timme eller så! Vänta tills parfymen är helt härdad innan du fattar ett slutgiltigt beslut. – det är förmodligen en bra idé att bara använda en parfym som du tänker köpa; I slutet av dagen borde du veta om det är rätt för dig eller inte.

Typer av parfymkoncentrationer

Två av de vanligaste koncentrationerna av parfym är Parfymvatten Y UAE of Toilette.

En Eau de Parfum har mer extrakt än en Eau de Toilette, så EDP ​​är starkare och behöver mindre aerosoler än en EDT. Eau de Parfums är i allmänhet dyrare än Eau de Toilettes (och parfym är ännu dyrare) eftersom de har högre koncentrationer av parfym och kommer att hålla längre eftersom de behöver appliceras mindre ofta.

För, parfym håller naturligtvis längre på människor med fet hudSå om din hud är mycket torr, kanske du vill nå en Eau de Parfum eller överväga att köpa en matchande lotion eller duschgel om din doft också finns i dessa medier.

De fyra parfymkategorierna: exempel på dofter

Nu när du vet allt om de olika typerna av parfymkategorier, Här är några doftrekommendationer som passar in i var och en av de fyra huvudsakliga parfymkategorierna: Färska dofter, blommiga dofter, orientaliska dofter och träiga dofter.

Färska dofter

Färsk parfym

DKNY Be Delicious, Acqua Di Parma Colonia Assoluta, Diptyque Oyédo, Jo Malone Nectarine Blossom & Honey och Issey Miyake L’Eau d’Issey.

Färska dofter är lätt och energigivande, inkluderar vanligtvis citrus- anteckningar och passar bra för någon som inte vill ha en stark “parfym” -lukt. Enligt Sephora, “Coola fans är livliga, energiska, roliga, lekfulla och lever varje dag till fullo.”

Blommiga dofter

Blommig parfym

Prada Infusion d’Iris, Creed Love in Black, Frederic Malle Iris Poudre, Philosophy Pure Grace, Annick Goutal Grand Amour och Yves Saint Laurent Parisienne

Sephora säger att de som vanligtvis gillar blommiga dofter är “Eleganta, feminina och passionerade romantiker.” Vanliga blommiga anteckningar är jasmin, reste sig, gardeniaY iris. Beroende på noterna kan blommiga dofter lukta väldigt ungdomliga och feminina, eller de kan passa bättre för en mer mogen kvinna.

Orientaliska dofter

Orientaliska parfymer

Bond Chinatown 9, Thierry Mugler Angel, Viktor & Rolf Flowerbomb, Chanel Coco Mademoiselle och Yves Saint Laurent Opium

De som föredrar orientaliska dofter, enligt Sephora, är “Passionerad, självsäker och sofistikerad.” Orientaliska parfymer är vanligtvis varma, tunga och kryddiga och kan ge fantastiska nattdoftar. De typiska anteckningarna som finns i orientaliska dofter är vanilj, bärnsten, kryddnejlikaY mysk-.

Woody aromer

Woody parfymer

Bond nr 9 Nuits de Noho, Jo Malone Wild Fig & Cassis, Tom Ford Black Orchid, 10 Corso Como, Diptyque Philosykos och L’gmentan Parfumeur L’eau de Navigateur

Patschuli, sandelträ, CederträY bärnsten är alla vanliga toner som finns i träiga dofter, som Sephora säger är bäst lämpade för kvinnor som är “Sensuell, frisinnig och kärleksfull.” Vissa träaktiga dofter tenderar att lukta mer unisex eller maskulin.

Att sätta ihop allt: vilken parfym man ska köpa och var

Nu när du känner till grunderna är du redo att börja din parfymsökning! När du väl har bestämt vilken allmän kategori du är intresserad av kan du börja leta efter olika parfymer inom deras underkategorier.

Nisch eller vanlig doft?

Du måste också avgöra om du är intresserad av att utforska nischdoftar. Nischmärken kan vara bra eftersom de är mer unika än toppsäljare. Nischdoftar är dock ofta en förvärvad smak och kan vara dyrare än något du kan hitta hos Macy’s; De är också svårare att hitta – om du inte bor i ett stadsområde kan du behöva söka online.

Några populära hus med nischdoftar inkluderar:Annick Goutal, Bond nr 9, Diptyque, Acqua Di Parma, Jo Malone, L’gmentan Parfumeur, Creed och Frederic Malle. Många av dessa företag erbjuder dofter som annonseras som “unisex” snarare än “feminina”, men låt inte detta skrämma dig! Det betyder inte att de får dig att lukta som din pojkvän och de passar ofta även för de mest feminina kvinnorna.

Om du är mer intresserad av något beprövat med massöverklagande, Marie Claire erbjuder en lista över några av de bästsäljande parfymerna. De flesta av dessa är väldigt lätta att hitta och borde vara tillgängliga hos de flesta parfymhandlare, så några av dem är värda att prova, även om det bara är för att få en bättre uppfattning om vad du gillar och vad du gillar. anpassar sig bäst till din hudkemi.

Hur man applicerar parfymen

Slutligen, om du har gjort det så långt, är du redo att prova några parfymer på dig själv. Här är några tips som hjälper dig att få bästa resultat under ditt test.

För att applicera en parfym för att försöka,spraya dina pulspunkter, såsom handleden, halsen, bakom öronen, armbågens insida eller bakom knäna. Se till att du inte överdriver det! Det faktum att lukten inte är uppenbar för dig en tid efter den första appliceringen, INTE det betyder att andra inte kommer att kunna lukta det och att du inte vill att din parfym ska vara överväldigande och obehaglig.

Kom ihåg vänta lite efter applicering, helst några timmar innan du köper doften! Som diskuterats tidigare är basnoterna i en doft vad du faktiskt kommer att lukta efter ungefär en timme, så du bör vänta på att se till att basnoten fungerar för dig. Om så är fallet, gå tillbaka till affären och köp den doften!

Vad tycker du?

Vad är din personliga favoritparfym? Är du en exklusiv doft av tjejer eller vill du ha ett brett utbud för olika stämningar och tillfällen? Något du dör för att försöka själv? En doft som inte fungerade alls för dig? Bär du parfym varje dag eller sparar du den för speciella tillfällen? Låt oss veta!