Un conjunto con colores del desierto de marcas sostenibles

Hållbara modelektioner vi kan lära oss från öknen

College mode

Vetenskap är mer än bara att memorera ekvationer och använda formelblad. Det är ett sätt att utforska och upptäcka saker om världen omkring oss. Vem som helst kan lära sig det, var som helst, och det kan lära dig mycket om stil.

Under de närmaste månaderna ska jag förklara hur vetenskapen kan tillämpas på din garderob och visa de platser där mode och vetenskap skär varandra. (Det finns fler platser än du tror!)

För att hedra jorddagen kommer vi att ta en tredelad omväg till Ekologi, studien av interaktionen mellan levande saker och deras miljö.. Detta är den andra artikeln i denna miniserie: Förra gången vi pratade om regnskogen.

Dagens ämne är öknen – jag ska prata om några av de häftiga sakerna om Öken ekosystem och de organismer som bor i dem och sedan ge dig lite hållbart framställda kostymer baserat på vad vi lärde oss. Låter intressant? Fortsätt läsa!

Sammanfattning:

Öknen är en annan av de mest ovanliga platserna i världen. Öknar täcker ungefär en femtedel av planetens yta och förekommer där det regnar mycket lite varje år. På grund av detta är de några av de hårdaste miljöerna på planeten, vilket gör dem hem för några av de hårdaste arterna.

En bild av ökenbergen.

Ökenberg är några av de hårdaste och vackraste naturformationerna.

Torr ökenluft åtföljs ofta av direkt solljus och starka vindar. Dessa faktorer formar ökenjord som grov, stenig eller sandig, vilket gör det svårt för många växter att växa. Den nakna klippan som syns i många öknar är en imponerande uppvisning av effekterna av vind och väder, utan växtrötter som håller smuts på ytorna.

En kängururåtta

En högt utvecklad art av ökendjur är kängururåttan, som bara vågar på natten för att undvika den glödande solen i sin ursprungliga Mojave-öken.

Ökenluften är av natur väldigt torr. Detta gör att ökenytor utsätts för nästan dubbelt så mycket solstrålning som andra ekosystem, vilket gör dem extremt heta under dagen och sedan extremt kalla på natten. Därför undviker många djur, som kängururåttan, brännande värme och vågar bara ut ur sina hem på natten.

Kaktus

Kaktusar är högutvecklade ökenväxter, som är utmärkta för att överleva i tuff miljö på grund av många evolutionära anpassningar.

Grov jord, torr luft och stark sol är särskilt hårda mot ökenväxter, som måste utvecklas inte bara för att lagra vatten utan för att skydda det från varm sol, torr luft och törstiga djur. Dessa faktorer är en del av det som orsakade den mest berömda invånaren i öknen: kaktusen. Dessa växter finns i heta öknar, där de har kastat sina löv för att förhindra vattenförlust från värme och har taggar för att skydda dem från både växtätare och torra vindar. dess breda stjälkar har en vaxartad beläggning för att förhindra vattenförlust genom huden.

Metoder:

Öknen är en fantastisk biom på grund av dess dramatiska förändringar och extrema motgångar, så att kanalisera öknen i din blick handlar om att göra en stor inverkan med bara några få bitar, samtidigt som du förblir bekväm på varma dagar och kalla nätter.

Kläderna som visas i den här artikeln är lite dyrare än de artiklar som vi brukar presentera i CF eftersom de alla kommer från etiska företag som använder hållbara metoder som en stor del av ditt företag. Nästa gång du letar efter ett investeringskläder, leta efter kläder från dessa företag eftersom de sannolikt kommer att vara av hög kvalitet och utformade för att vara hållbara. (Se Varför du bör spendera mer på kvalitetskläder för mer information.)

Andra sätt att vara hållbara är använder saker du redan har och kärlek, ge dina oönskade saker till andra (och vice versa) och köpa begagnade saker– Det här är alla överkomliga sätt att göra skillnad!

Figur 1: Sol och sten

En uppsättning i ökenfärger från hållbara varumärken

Att bära kamel och dammig rosa gör dig lika iögonfallande som de färgglada ökendynerna.

Produkter: Bralette – Alternative Apparel, Tank – Alternative Apparel, Highlight – ASOS, Byxor – H&M, Espadrilles – H&M

En av de mest slående funktionerna i öknen är själva landskapet, utan växtrötter, det är lätt att se färgerna på den underliggande jorden och de former som avslöjas efter årtusenden av erosion.

Kanalisera de ovanliga formerna och ljusa färgerna i ökndynerna med en monokromatisk rosa linne och flödande byxor. Sätt på en kameltonad bralette och espadriller för ökat djup; Applicera en bronsfärgad höjdpinne för att fånga solljuset. Denna outfit är inte bara iögonfallande utan också cool och bekväm, perfekt för en solig sommardag.

Figur 2: nattliv

En uppsättning med avantgardekläder från hållbara varumärken

Kantiga detaljer som en spetsig krage och klackar med klackar gör denna outfit lika cool som en utekväll i öknen.

Produkter: Jacka – ASOS, krage – Fair Trade Winds, linne – alternativa kläder, eyeliner – ASOS, shorts – H&M, stövlar – ASOS

Ökenvarelser undviker höga temperaturer genom att bara gå ut på natten. Du behöver inte undvika att gå ut under dagen, men du kan gå ut på en natt som ser väldigt cool ut (samtidigt som du är snäll mot jorden) med den här outfit.

En strappy svart linne och nödställda grå shorts är lätta kvällshäftningar; Lägg till ett par tjocka hälstövlar för att förlänga dina ben, men helt bekväm boost. En jeansjacka hindrar dig från att bli för kall på en kall natt, medan en spetsig krage och rökig svart eyeliner ger en speciell touch. Oavsett om din sommarkväll är till middag, dans eller något annat, kommer denna outfit att hålla dig i stil.

Figur 3: Från rötter till taggar

En outfit påverkad av kaktusar från hållbara varumärken

Med grönt, vitt och massor av spikiga detaljer har kaktusinspirerat mode aldrig sett mindre stickigt ut.

Produkter: Jumpsuit – Vega trådar, halsband – Fair Trade Winds, Tote – Fair Trade Winds, Sjal – People Tree, Sandaler – H&M, läppstift – Axiologi

Kaktusar är några av de mest ovanligt utvecklade växterna på planeten; det visar med bara en blick. Kanalisera kaktusens unika funktionalitet med denna enkla sommardräkt: sätt på en grön stickad jumpsuit för en grafisk touch, lägg sedan till en taggig krage och stickad wrap för att efterlikna spikar (utan att vara taggig). En totepåse är ett enkelt sätt att bära allt du kan behöva, inklusive mycket vatten, medan strappy sandaler och ljusrött läppstift ger en somrig touch.

Att ha på sig en sådan bit är ett riktigt enkelt sätt att klä på morgonen (du behöver bara oroa dig för en bit), men att lägga till intressanta neutrala tillbehör gör att du inte ser för avslappnad ut.

Resultat:

Vilka ekosystem tycker du är mest intressanta? Vilka är dina bästa tips för att upprätthålla en hållbar garderob? Låt oss veta i kommentarerna nedan!