College Fashion

Hållbara modelektioner kan vi lära oss av regnskogen

College mode

Vetenskap är mer än bara att memorera ekvationer och använda formelblad. Det är ett sätt att utforska och upptäcka saker om världen omkring oss. Vem som helst kan lära sig det, var som helst, och det kan lära dig mycket om stil.

Under de närmaste månaderna ska jag förklara hur vetenskapen kan tillämpas på din garderob och visa de platser där mode och vetenskap skär varandra. (Det finns fler platser än du tror!)

Förra gången pratade vi om vetenskapen om fläckborttagning från kläder. För att hedra jorddagen undersöker vi ett annat vetenskapligt område. Detta är den första delen i en tredelad serie på Ekologi, studien av interaktionen mellan levande saker och deras miljö..

Dagens ämne är regnskogen – jag ska prata om några av de coola sakerna om regnskogens ekosystem och de organismer som bor i dem och sedan ge dig lite hållbart framställda kostymer baserat på vad vi lärde oss. Låter intressant? Fortsätt läsa!

Sammanfattning:

Regnskogen är en av de mest intressanta platserna på planeten. Regnskogsekosystem täcker en mycket liten mängd av jordens yta, men är hem för mer än hälften av planetens arter och ansvarar för att producera en stor mängd syre, liksom olika typer av frukter, nötter och grönsaker. och ett brett utbud av medicinska substanser.

En bild av Amazonas regnskog.

Amazonas regnskog är ett av de mest kända regnskogsekosystemen.

En av de mest intressanta ekologiska egenskaperna hos regnskogen är biologisk mångfald: det finns tusentals arter som samexisterar i samma miljö. Ännu mer intressant är hur organismer i regnskogen interagerar med varandra: det finns inga dominerande arter i regnskogens ekosystem och träd av samma art finns sällan tillsammans. På grund av tätheten och variationen av regnskogar finns det alltid växter som producerar växter och blommor, så det finns en matförsörjning för djur hela året.

En bild av epifytter från regnskogen.

Regnskogen blir mycket mörkare och våtare ju närmare marken vi kommer.

En del av hur regnskogen kan stödja så många arter är hur växter interagerar: det finns unika lager av växter från marken till trädtopparna, alla med olika nivåer av fuktighet och solljus. Eftersom vart och ett av dessa lager är olika kan olika typer av växter och djur leva i ett litet område; Vissa arter lämnar aldrig sin nivå hela livet!

En bild av en blomma från regnskogen.

Blommor i regnskogen är några av de mest slående utställningarna i hela naturen för att locka pollinatorer.

Regnskogsväxter är beroende av pollinatorer, såsom fåglar, fladdermöss och insekter, för att reproducera. De tävlar om uppmärksamheten hos dessa pollinatorer, var och en med ljusa färger och spännande dofter för att vara den mest eftertraktade växten. Denna tävling om resurser innebär att växter i regnskogen måste vara mer iögonfallande än växter i andra ekosystem, där det finns färre växtarter som behöver pollineras.

Metoder:

Regnskogen är en livlig plats, full av liv, så det är lätt att kanalisera det. ljus energi i din vårgarderob, utan att förlora förmågan att klara av varmt och fuktigt väder (som i slutet av aprilregn).

Kläderna som visas i den här artikeln är lite dyrare än de artiklar som vi brukar presentera i CF, eftersom de alla kommer från etiska företag som använder hållbara metoder som en stor del av ditt företag. Nästa gång du letar efter ett investeringskläder, leta efter kläder från dessa företag eftersom de sannolikt kommer att vara av hög kvalitet och utformade för att vara hållbara. (Se Varför du bör spendera mer på kvalitetskläder för mer information.)

Andra sätt att vara hållbara är använder saker du redan har och kärlek, ge dina oönskade saker till andra (och vice versa) och köpa begagnade saker– Det här är alla överkomliga sätt att göra skillnad!

Figur 1: biologisk mångfald

En flerfärgad outfit från hållbara varumärken

Att använda ett färgschema kräver inget annat än ljusa färggrunder och självförtroende.

Produkter: Jacka – Patagonia, Tee – Pact, Jeans – H&M, Sneakers – Keep, läppstift – Axiologi, Scarf – People Tree

Kanalisera mångfalden i regnskogen i denna färgblock-outfit, perfekt för en regnig vårdag. En lila regnjacka och djupgröna sneakers är praktiska, medan dämpade orange skinny jeans och en orange halsduk ger energi. Lägg till en vit t-shirt och brunt läppstift för att förhindra att utseendet blir för upptagen.

Liksom regnskogen har denna outfit inga dominerande bitar, eftersom alla komponenter är grundläggande silhuetter i väldigt olika färger. Att blanda ihop färgpalett är ett utmärkt sätt att få en grundläggande outfit att känna sig mer spännande efter en vinter i svart och grått.

Figur 2: Från den övre baldakinen till understory

En uppsättning avslappnade grunder från hållbara varumärken

En blandning av ekologisk bomull och ekologisk jersey gör denna outfit bekväm för dig och planeten.

Produkter: Tank – Trådar för tankar, shorts – H&M, Blush – ASOS, Tröja – Alternativa kläder, Bralette – Everlane

Att bära flera olika typer av kappor hjälper dig att trivas i en mängd olika miljöer, till exempel de som finns i regnskogen, från lektioner, en studie, en lätt träning eller till och med en tupplur.

Grunden för denna outfit är en flytande, strappy linne och ett par knytband i midjan, som är lätta och luftiga nog för att vara extremt bekväma men ändå presentabla. Använd en ljusrosa bralette under för extra struktur och en lös grå kofta överst för värme och mångsidighet. Lägg till persikaorange rodnad i dina kinder och lock för en sommarlig touch, även om det fortfarande regnar ute.

Figur 3: växter och pollinatorer

En uppsättning med föremål som lockar uppmärksamhet från hållbara varumärken

Precis som en tropisk blomma kan bärande djärva färger och djärva detaljer väcka stort intresse. Vem sa att hållbart mode måste vara minimalistiskt?

Produkter: Klänning – ASOS, Sandaler – H&M, Örhängen – Fair Trade Winds, Body Spray – LUSH, Brosch – Etsy, Halsband – People Tree, Multiple Bars – Steam

Fånga din egen uppmärksamhet i en ljusröd klänning. Lägg till några nakna sandaler för att öka benförlängningen och kasta på dig guldsmycken (inklusive denna enastående kolibri brosch, i en nick till en av naturens mest intressanta pollinerare). En blommig kroppsspray och multi-stick makeup allt-i-ett i en ljus fuchsia får dig att se och lukta bra från alla vinklar, utan för mycket krångel.

Du kan bära den här klädseln till alla sommarmöjligheter, från en fest, till en grill, till en utekväll med tjejerna, för att se lika ljus och spännande ut som en tropisk blomma.

Resultat:

Vilka ekosystem tycker du är mest intressanta? Vilka är dina bästa tips för att upprätthålla en hållbar garderob? Låt oss veta i kommentarerna nedan!