Fragancias - Clinique Happy y Tom Ford Eau De Soleil Blanc

Denna parfymguide hjälper dig att förstå exakt vad du köper i doftdisken.

College mode

När jag blev äldre började jag gilla att samla dofter. Men att välja en doft är lite besvärligt. Du luktar ett prov i butiken och du älskar det, men när du tar det hem och smakar det luktar det helt annorlunda.

jag ska hjälper dig att förstå dofter lite mer så att du förstår vad du köper och hur doften förändras över tiden. (Om du letar efter en doftköpsguide, kolla in den här artikeln.)

Doftkoncentrationer

Det första som många är osäkra på är skillnaden mellan eau de toilette och eau de parfum. Dessa beskrivs i allmänhet som eau de toilette som ett billigare eller lägre kvalitetsföremål och som eau de parfum som dyrare och högre kvalitet. Och när samma doft erbjuds som eau de toilette och eau de parfum, så är det ofta fallet, men de flesta dofter erbjuds bara i ett format. Det är här eau de toilette-etiketten blir mindre om kvalitet och mer om hur doft skapas.

Medan de vanligaste termerna är UAE of Toilette Y parfymvatten, det finns också Eau de cologne Y doft.

Vad betyder dessa? Dessa termer betecknar väl koncentrationen av doftande oljor i doften. Parfym har mest, följt av eau de parfum, nästa är eau de toilette, och den minst koncentrerade typen av doft är eau de cologne. Koncentrationskategorier har en rad koncentrationer som ingår i varje kategori, så eau de toiletter från olika företag kan innehålla olika koncentrationer av doftoljor inom ett visst intervall.

Förresten korrelerar inte parfymoljekoncentrationen nödvändigtvis med priset. Du kan få Clinique’s Happy eau de parfum till 69 USD, en doft med en hög koncentration av parfymolja till ett relativt billigt pris. I andra änden av prisklassen kan du få Tom Fords Eau de Soliel Blanc eau de toilette till $ 175 $ för flaska av samma storlek.

Generellt gäller att ju högre koncentrationen av oljor i doften är, desto längre håller den på huden. (Det är vettigt?) Men Varaktigheten av en doft beror också på doftnoter, liksom du. Vissa människor har inte doften lika bra som andra. (Men det finns sätt att bekämpa det, vilket vi kommer att se senare!)

Dofter - Clinique Happy och Tom Ford Eau De Soleil Blanc

Doftnoter

Anledningen till att dofter luktar annorlunda när de bärs än i butiken beror på de olika nivåerna av doftnoter.

En doft har tre nivåer: höga toner, medel, medium eller hjärtnoterY basnoter. Genom att förstå de lagrade tonerna i en doft kommer du att inse att varje doft har sin egen lukthistoria; Det går igenom olika faser över tiden, så att du kan uppskatta varje lager.

Vad du luktar när du först sprayar doften är höga toner. Det här är aromer som du kan känna lukt direkt, men de försvinner också snabbare än mellan- och bottenanteckningarna. De varar cirka 30 minuter och är vanligtvis de ljusaste dofterna. De ger också en övergång till mellantonerna och låter mellan- och bottennoterna utvecklas på huden. Aromerna från toppnoterna avdunstar lättare, så de håller inte så länge som resten av dofterna.

Följande är mitt- eller hjärntonerDessa utgör de flesta av de unika egenskaperna hos en doft. Dessa blandas med basnoterna för att skapa doften själv. Det tar ungefär 20 minuter att utvecklas på huden och visas efter att de översta tonerna har försvunnit. Dessa anteckningar håller i några timmar och skapar en doftprofil. Mellananteckningarna har också den högsta koncentrationen i doften.

Slutligen finns det basnoter. Dessa hjälper till att fördjupa, värma eller söta mellannoterna. De håller längre och är bara uppenbara efter att de övre och mellersta tonerna försvinner. Dofter som vanilj, bärnsten, mysk, etc. de är alla basnoter. De brukar vara mindre komplexa än de andra doftnoterna och deras huvudsakliga syfte är att fördjupa doften och hjälpa till att skapa de unika egenskaperna hos doften genom att täcka dem med mellantonerna. Dessa aromer är vanligtvis mycket rika och djupa jämfört med resten av doftnoterna.

Doftnoter blir tydliga under torka ner av doften. För att få en uppfattning om att en doft torkar, bör du först se till att vänta några sekunder efter att du har sprutat doften på din hud eller en provtagningspinne så att alkoholerna kan avdunsta. Då börjar du känna de höga tonerna. När tiden går kommer varje lager toner att avdunsta och avslöja nästa del av doftens dofthistoria. Du luktar de övre tonerna, sedan de mellanliggande tonerna och slutligen de nedre tonerna innan aromen försvinner helt.

Gör din doft sist

Dofter är dyra och känsliga, så det är viktigt att veta hur man gör dem sista för att få ut mesta möjliga av din investering.

Det första steget i att göra din doft sist är förvara den ordentligt. Jag vet att flaskor är vackra och du vill antagligen visa dem, men det här är inte det bästa sättet att lagra dem för att hålla längre. Dofter är känslig för ljus och värme och de kommer att försämras om de ständigt utsätts för dessa miljöer. De måste hållas utom solljus och på en sval plats, så badrumsbänken är inte ett bra ställe för dem. Jag väljer att förvara min i en låda i mitt badrum eftersom jag vet att de kommer att hålla sig ur ljuset och jag tycker att insidan av mina lådor inte blir varm när jag duschar.

På tal om duschar, om du vill att din doft verkligen ska hålla, är idealet att applicera den direkt efter att du har kommit ut ur duschen eller badet. Dofter tenderar att hålla längre i varma, hydratiserade områden. (Så när som helst efter återfuktning är också en bra tid.) Om du har torr hud, applicerar fuktighetskräm eller en liten mängd vaselin på pulspunkterna innan du applicerar doften hjälper det att hålla längre.

De flesta av oss vet att vi borde applicera dofter på våra pulspunkter (tänk på handleder, nacke, armbågens insida och baksidan av knäna), men vi applicerar inte alltid det korrekt, särskilt handlederna. Det bästa sättet att applicera doften är att spraya på den och låta den sitta. Gnugga dina handleder rekommenderas inte, eftersom detta påverkar doftmolekylerna och stör den naturliga utvecklingen av doften.

Dofter utvecklas olika på olika människor, så om du upptäcker att en doft inte håller länge på din hud kan det bero på dofterna som används på den. Men om du verkligen älskar doften, förhoppningsvis kan tipsen ovan hjälpa dig att njuta av den till fullo.

Jag lämnar dig med mitt råd n. 1 för att välja en doft

Var noga med att testa doften innan du köper. Och när jag säger prova det, menar jag försök att bära den doften en hel dag.

Som nämnts ovan har varje doft en olfaktorisk berättelse – du kanske älskar de bästa tonerna i en doft men hatar mellantonerna. Det är därför det är viktigt att bära doften hela dagen eftersom den kommer att förändras med tiden.

Sephora ger alltid gärna prover och jag föreslår att jag utnyttjar dem. Du kan inte riktigt säga om du ska gilla en parfym bara genom att lukta den i butiken. Skikten av toner och hur de reagerar på din hud skapar unika dofter som du bara verkligen kan uppskatta när du går igenom hela dofthistoriken.

Vilken är din favoritdoft? Vad fick dig att bli kär i honom? Låt mig veta nedan!

Dofter kan vara komplicerade och irriterande att välja mellan, men jag hoppas att om du har en bättre förståelse för dofter blir det lättare för dig att navigera på doftmarknaden för att hitta den perfekta doften.