College Fashion

6 viktiga modelektioner vi lärde oss av “färskklädda”

College mode

Dokumentär filmaffisch Fresh DressedOfficiell filmaffisch

Cool klänning (finns att se gratis här) är en dokumentär om hiphopmodeens historia, men det är mer än så. Det är en film om hur svart kultur förändrade mode för alltid Y gjorde New York till en stilhuvudstad i världen.

Eftersom varumärken som Balenciaga och Chanel gör must-have sneakers och könsneutrala varumärken sprider sig 2020, verkar det världen har glömt var dessa trender började.

De Det började med att svarta barn hade kläder som fick dem att känna att de kunde vara vem de ville. i en värld som inte stöder och fortfarande inte stöder sina drömmar. Detta är mer relevant än någonsin idag.

Fresh Dressed är en dokumentärfilm om han Amerikas viktigaste moderörelse, och det innehåller också några viktiga modelektioner som vi alla kan använda på våra garderober.

Här är de 6 viktigaste modelektionerna vi lärde oss från filmen:

1. Var cool

Dokumentären beskriver det färska som “ett nytt modeutseende, nytt i rutan / snyggt utseende.” Det handlar om att ha stolthet och värdighet i ditt utseende, trots din ekonomiska situation.

Dokumentären gräver in i den historiska betydelsen av att se färskt ut för afroamerikaner och citerar till exempel traditionen att klä sig för kyrkan. Denna kultur att se cool ut har alltid varit ett verktyg för att hjälpa afroamerikaner att utmana stereotyper, från rappare i Hollywood till barn på projekt.

Den första hämtningen från den här filmen är att det att se cool ut kan vara en kraftkälla. Vad du bär representerar vem du är och oavsett vilka trender du gillar, Att se snyggt visar att du är stolt över dig själv och ditt utseende. Dessutom kan det vara bra att ta hand om de saker du äger – bra nyheter för alla som älskar sin garderob.

2. Klä upp dina skor

Vurten för Air Jordans och alla dessa måste-ha sneakers kommer från början av hiphopkulturen i projekt. Snygga sneakers var en viktig del av att se fräscha ut – faktiskt byggdes kläderna runt skorna.

Faktum är att det som svarta amerikaner gjorde med mode för över 30 år sedan är nu en avancerad modetrend. Men gör inget misstag Det finns de nya Louis Vuitton, Balenciaga och Chanel sneakers Varför av hiphopkulturen. Hiphop skapade i första hand efterfrågan på denna stil; designarna kapitaliserade bara på det.

Medan jag ofta tänker på skor som passar min outfit, med de nya trendiga sneakersna som kommer ut, har jag hittat mig själv bygga mina kläder runt mina skor. Nästa gång du shoppar utmanar jag dig handla efter de coolaste skorna du kan hitta, och gör därifrån olika outfitkombinationer för att matcha din skosats. Det kommer att förändra hur du ser på stil.

3. Kläder kan vara könsneutrala

Många kvinnliga stjärnor på 1990-talet, som kvinnorna i TLC och Salt-N-Pepa, spelade och satt, de nyaste hiphoptrenderna. Men när varumärken misslyckades med att bära de kläder de ville, såg inte dessa kvinnor varför en etikett som sa “Män” måste hindra dem från att uttrycka sig och vara en del av den rörelse de också hade startat. De rockade allt från varsityjackor till baggy boxare och shorts i seriös stil.

Återigen fortsätter haute couture, trettio år senare, med könsneutrala klädlinjer. Deras. Handla om. Tid.

Varför inte anamma detta utseende själv? Vem säger att kvinnor inte kan handla i herrsektionen? Jag utmanar dig faktiskt shoppa specifikt i en herrklädaffär och välj vad du gillar och prova det. Du kanske blir förvånad, men lita på mig, du hittar många saker som du verkligen tycker om att bära.

4. Representera dina rötter

Medan medlemmar i hiphopkulturen märktes med den nedsättande termen “urbana beskyddare” här i staterna, för många i Europa representerade hiphop Första gången amerikanskt mode hade något unikt att säga. Det var Ricardo Tisci som bäst beskrev det och sa att man i hiphop-kläder kunde se kulturens rötter.

Även om vi alla köper konventionella kläder är det viktigt att vi tänker på Historia om dessa trender och vad de betyder för deras samhällen.. Att gå längre måste vita människor vara uppmärksamma för att undvika kulturell tilldelning – vissa trender, oavsett hur mycket du älskar dem, är inte dina att bära.

Generellt sett borde vi alla titta på de samhällen vi kommer från och hur kan vi införliva våra egna samhällen och personliga berättelser i vår stil representera och vara stolt över våra rötter.

5. gör dina egna kläder

Hip Hop-kulturen har alltid uppskattat avancerade varumärken som Louis Vuitton och Chanel, men designers som Dapper Dan var de första som gjorde DIY-kläder från dessa märken som passade deras samhällen. Dapper Dan såg kläder som tyg som kunde vara vad han ville att det skulle varaoch sedan han fick dessa traditionella avancerade varumärken att se trendiga och coola ut.

Vad Dapper Dan och många andra gjorde för årtionden sedan är vad som håller varumärken som Tom Ford och Gucci relevanta idag. (Faktum är att Dapper Dan till och med samarbetade med Gucci!). Dapper Dan och andra var de ursprungliga DIY-tillverkarna och använde sprayfärgburkar för att dekorera sina jeanjackor och ett monogram på sina jeans. Nu ser du dessa utseende på alla catwalks.

Så lär dig av mästarna: var inte rädd för att göra dina egna kläder, bära saker som du vill, även om det inte är trenden. Om du planerar att gåva dina kläder, titta på tyget och gör det själv på din gör dessa kläder svala igen.

6. Bryt reglerna

Från början bestod mode för projekt av att bära kläder som bröt reglerna, kläder som kämpade för något.

Han fokuserade främst på att bekämpa institutioner och särskilt på brottsbekämpning. Att titta på klipp från 1980-talet i denna dokumentär avslöjar en Den skarpa verkligheten att de problem vi stod inför i samhället idag stod vi inför då svartamerikaner var riktade på grund av hudfärgen. Lite har förändrats på över 30 år och vi har fortfarande mycket att kämpa för.

Hip-hop mode rörelse handlar om att bära kläder som får dig att känna dig som en superhjälte i ett samhälle som berättar för dig alla saker du inte kan vara.

Om du vill lära dig en lektion från hip hop-regelboken, våga sticka ut, bär kläder som strider mot vad de säger att du ska vara. Bättre än så, använd kläder som får dig att känna dig som en superhjälte. Använd kläder som representerar något. Mode har kraft, använd det.

Om du inte har sett den här dokumentären hoppas jag att du kommer att lägga till den i din måste se listaneftersom det är en grundläggande dokumentär för historien om mode och amerikansk kultur som helhet.

När Kanye West och Sean Coombs förklarar denna dokumentär, försökte amerikanska designers att imitera europeiskt mode och väntar på att det ska godkännas. Men det var svart mode, en rörelse fokuserad på individualitet och bekämpning av förtryck, som i slutändan fick modevärlden att ta New York på allvar.

Acceptera vem du är och kom ihåg att kläderna du bär representerar vem du är, inte vad andra människor vill att du ska vara.

Vad tycker du är den viktigaste modekursen?

Vilka andra modedokumentärer älskar du? Vilka andra aspekter av afroamerikansk kultur har utnyttjats? Låt oss veta!